Uncategorized

Ghid de incepatori al materialelor de constructii

Ai planuri mari in acest an? Fie ca vrei sa-ti construiesti o casa sau sa iti extinzi locuinta actuala, fie ca te gandesti la o renovare generala, cateva lucruri sunt esentiale pentru proiectul tu: mana de lucru priceputa, materialele de calitate, echipamente de constructii si scule pentru instalatii potrivite.

Iti recomandam ca cel putin in cazul unui proiect de constructii de mai mare amploare, sa alegi materialele de constructie numai dupa ce te-ai consultat cu echipa de constructori care va realiza lucrarile.

Inginerii si mesterii iti pot oferi informatii valoroase din experienta lor, insă la final, decizia de cumparare iti apartine. De aceea, inainte sa declari deschis santierul, documenteaza-te despre principalele materiale folosite in constructii, pentru a intelege mai bine care sunt optiunile, cand se utilizează si ce atuuri prezinta.

BCA 

Blocurile de zidarie sau boltarii BCA se folosesc in toate tipurile de constructie, atat la cladirile pe structura de zidarie portanta, cat si la cele realizate pe structura de cadre de beton, pentru pereti si compartimentari. Au o lungime standard de 600 mm si o latime care poate ajunge pana la 400 mm.

BCA-ul este un material flexibil, ignifug, rezistent la umiditate si este un bun izolator acustic.

In privinta proprietatilor termoizolante, trebuie spus ca BCA-ul este o alegere buna pentru locuinta daca locuiesti intr-o zona geografica cu veri foarte calde; in schimb, pe timpul iernii, confortul nu va fi acelasi daca nu apelezi la masuri suplimentare de izolare termica.

Pentru ca are o greutate redusa, BCA-ul se manevreaza usor si astfel timpul de constructie este mai mic.

Beton

Betonul este, probabil, materialul de constructie cel mai folosit in constructiile actuale. Se foloseste in principal pentru fundatia cladirilor si la structura de rezistenta a peretilor locuintelor individuale si colective.

Principalele avantaje care fac betonul sa fie utilizat la scara larga sunt: rezistenta mecanica, accesibilitatea, pretul relativ redus si versatilitatea.

Proprietatile betonului pot sa difere mult, deoarece este o piatra artificiala obtinuta printr-un amestec de apa, liant si agregat (nisip si pietris sau piatra sparta), fabricata in betoniera, iar componentele si proportia acestora poate varia.

Betonul armat folosit in fundatii, pereti sau grinzi se obtine combinand betonul cu armaturi de otel, cu scopul de a spori rezistenta si durabilitatea cladirii, prin cresterea rezistentei la intindere.

Caramida

Caramida este de asemenea unul dintre materialele de baza pentru constructia zidurilor cladirilor de toate felurile.

Principalul avantaj al caramizii sunt durabilitatea si accesibilitatea – este un material usor de procurat, cu o rezistenta structurala mare. Caramida este impermeabila, rezista foarte bine la foc si cutremure si are o eficienta energetica superioara BCA-ului, in special pe timpul sezonului rece. De asemenea, permite o buna circulatie a aerului, este ecologica si ofera o izolare fonica foarte buna.

Spre deosebire de BCA, caramida are o greutate mai mare, fiind ceva mai greu de manipulat, ceea ce duce la un timp de constructie mai mare.
Caramida are un pret de achizitie si montaj mai ridicat si poate fi mai dificil de taiat si gaurit uniform, prin comparatie cu BCA-ul.

Lemn
Desi este unul dintre cele mai vechi materiale de constructie utilizate de om, lemnul continua să fie popular in constructii, datorita pretului sau accesibil si a numeroaselor sale calitati.

Principalele avantaje ale lemnului stau in usurinta prelucrarii si eficienta energetica, dar lemnul este si foarte rezistent la cutremure si sa nu uitam, este un material ecologic.

Constructiile realizate integral din lemn au un aspect rustic, calduros, insa sunt vulnerabile riscului de incendiu, nu sunt prea rezistente la apa si au o durata de exploatare redusa.

Din acest motiv, lemnul se foloseste pe scara larga in special la constructia acoperisurilor, a structurilor de rezistenta, a cofrajelor pentru beton sau la nivelul finisajelor. Lemnul se gaseste, pe piata constructiilor, sub mai multe forme: scanduri, grinzi, placaje, rigle, PFL, OSB.

Polistiren expandat
Polistirenul este foarte raspandit in realizarea termoizolatiilor cladirilor, datorita pretului sau mic si a usurintei in folosire. Este disponibil in placi de 50 x 100 cm si grosimi care pot varia intre 2 – 20 cm.

Se foloseste la termoizolarea peretilor interior si exterior pe structuri usoare de lemn sau metal, a fatadelor ventilate la orice tip de constructie, a planseelor intermediare, a acoperisurilor in panta si a teraselor.

Polistirenul gri, care contine perle de grafit are proprietati termoizolante superioare polistirenului clasic, alb.

Polistiren extrudat
Are proprietati termoizolante foarte bune si, spre deosebire de polistirenul expandat, varianta extrudata are o structura inchisa, care nu permite patrunderea apei sau a vaporilor si astfel este mai durabil si mai rezistent la umezeala.

Se gaseste sub forma de placi de diferite dimensiuni si cu o grosime ce poate varia intre 1 – 12 cm. Ca si varianta expandata, polistirenul extrudat este usor, elastic, usor de manipulat si prelucrat.

Sticla
Sticla nu lipseste de la niciun proiect de constructii, ca urmarea a nevoii firesti de iluminat natural, insa suprafata spatiului vitrat poate sa varieze mult.

Cele mai comune tipuri de sticla sunt geamurile plane transparente si geamurile termoizolante (tip termopan) folosite la inchiderea tamplariei exterioare si interioare, insa categoria materialelor din sticla se afla si geamurile securizate – cu rezistenta superioara la factori mecanici, geamurile armate – care la spargere retin cioburile, sticla termoabsorbanta ș.a.

Ca sa transporti sticla in siguranta, foloseste o ventuza pentru transport sticla.

Vată minerala de sticla / vată bazaltica
Vata de sticla este un material izolator termic, fabricat dintr-un amestec de silicati, nisip, calcar si bucati de sticla. Se gaseste pe piata sub forma de role, saltele sau placi, in diverse dimensiuni.

Vata bazaltica este un material izolator termic cu proprietati similare vatei de sticla, dar cu un aspect diferit, mai rigid si cu o densitate mai mare a fibrelor. Se gaseste in magazine sub forma de saltele si placi cu dimensiuni standard.

Vata minerala se foloseste la termoizolarea peretilor interior si exteriori pe structuri usoare de lemn sau metal, a fatadelor ventilate la orice tip de constructie, a planseelor, acoperisurilor in pants si a teraselor.

Tigla
Tigla este unul dintre cele mai populare folosite la construcția acoperisului, datorita duratei mari de viata, care, in functie de producator, poate ajunge pana la 120 de ani, a aspectului estetic placut si a caracteristicilor sale termoizolatoare.

De asemenea, tigla este este foarte rezistenta la ciclurile de inghet-dezghet, la vant puternic, la incendii, la razele soarelui si la substante corozive.

Tiglele pot avea diverse dimensiuni, culori si forme, cele mai uzuale fiind tiglele ceramice presate si tiglele ceramice presate, carora li se adauga tiglele tip solzi si olanele. De asemenea, tiglele pot fi natur, vopsite sau glazurate.

Desi sunt rezistente in timp, tiglele ceramice se pot ciobi sau sparge daca nu sunt manevrate cu grija; recomandam folosirea unui dispozitiv de transport tigla atat pentru manipulare, cat si pentru asezare precisa.

Stim ca este tentant sa cumperi dupa criteriul pretului cel mai mic, pentru a te incadra în buget, nu este neaparat cea mai inteleapta decizie pe termen lung.

Nu construiesti in fiecare zi, asa ca e de preferat sa te axezi pe durabilitate si investitia se va recupera in timp, printr-o rezistenta superioara la intemperii sau dezastre naturale, dar si confort termic si acustic sporite.

Cauta permanent sa-ti usurezi munca, asigurandu-te ca nu-ti lipsesc instrumente si echipamente esentiale pe orice santier: scari aluminiu pentru lucrul la inalaime, liza transport pentru materiale.

Spor la treaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *