Succesul oricarui proiect de dezvoltare sau de constructie depinde de procesele desfasurate, de nivelul de experienta al fortei de munca si, in cele din urma, de alegerea corecta a echipamentelor si materialelor de constructie. Pe langa selectarea unor optiuni specifice pentru fundatii, structuri si acoperisuri, exista o serie de criterii care permit utilizarea celor mai bune materiale.
Cele mai bune materiale de constructii: criterii de alegere a acestora
Atunci cand decideti ce materiale sa utilizati pentru constructii, este important sa alegeti materialele potrivite. Exista mai multi factori care trebuie luati in considerare si care afecteaza calitatea finala si longevitatea constructiei. Iata cateva dintre aceste criterii importante.
Durabilitatea
Alegerea unor materiale durabile este foarte importanta, deoarece ajuta la asigurarea unei structuri durabile si usor de intretinut. De regula, oamenii prefera sa aleaga cea mai accesibila optiune, dar acest lucru nu este intotdeauna optim. Materialele durabile pot costa mai mult, dar calitatea finisajului compenseaza din plin. Acest lucru inseamna mai putine reparatii si costuri de intretinere si de energie mult mai mici decat in cazul altor materiale.
Rezistenta la foc
Chiar daca se iau toate masurile pentru a preveni accidentele, o cladire este expusa in mod constant la factori distructivi care ii pot compromite integritatea in caz de incendiu sau alte circumstante neprevazute. Prin urmare, este foarte important sa se aleaga materiale rezistente la foc cu o conductivitate electrica scazuta. In cazul unui incendiu, acest lucru incetineste procesul de aprindere si rata de propagare a flacarii, reducand astfel pagubele pana la sosirea echipajelor de urgenta la cladire.
Transportul si manipularea
Pentru a asigura desfasurarea rapida si eficienta a lucrarilor, materialele de constructie trebuie sa fie cat mai usor de manipulat. Prin urmare, este recomandabil sa se aleaga materiale care pot fi livrate pe paleti, ceea ce nu necesita echipamente de ridicare complexe si reduce costurile de manipulare si depozitare. In plus, ar trebui alese materiale usor de manevrat pentru a asigura o munca de inalta precizie si pentru a imbunatati calitatea rezultatului final. Exista si alte avantaje ale alegerii materialelor usoare pentru anumite faze ale constructiei. Datorita greutatii lor reduse, acestea exercita mai putin stres asupra fundatiilor si structurilor. Prin urmare, aceste materiale permit obtinerea unei structuri puternice si durabile.
Mediul
Un alt factor important de luat in considerare este impactul materialului asupra mediului si asupra sanatatii persoanelor care lucreaza in cladire. Atunci cand selectati materiale de constructie ecologice, este important sa va asigurati ca acestea indeplinesc cat mai multe dintre urmatoarele criterii posibile:
- Originea materialelor – daca materialele sunt produse din materii prime care pot fi gasite in natura sau care sunt reciclabile;
- Procesul de productie a materialelor – acest lucru poate indica gradul de toxicitate a acestora;
- Gradul de rezistenta a materialelor la intemperii.
Pretul
Multi proprietari de locuinte aleg cea mai economica optiune, dar un pret mic nu inseamna intotdeauna o investitie profitabila. Prin urmare, este recomandat sa alegeti optiuni cu pret mediu, nu cele mai ieftine de pe piata. Materialele de constructie ieftine nu au toate caracteristicile necesare pentru o lucrare de calitate. In cele mai multe cazuri, banii economisiti sunt cheltuiti pe reparatii, intretinere si consum de energie. Materialele mai scumpe au durabilitatea necesara si asigura longevitatea cladirii. Acest lucru inseamna ca reparatiile vor fi mult mai putin frecvente. Unele materiale asigura, de asemenea, o izolare mai buna si costuri energetice mai mici. Astfel, chiar daca investitia initiala este usor mai mare, costurile suplimentare pot fi evitate pe termen lung.
Cele mai bune materiale de constructie pentru fundatii
Ce materiale sunt necesare pentru a construi o casa?
Trebuie selectate materiale speciale pentru rezistenta in fiecare etapa a constructiei. Fundatia este structura principala care asigura stabilitatea cladirii, astfel ca necesita materiale de inalta calitate, special concepute pentru acest tip de constructie. Cel mai comun material pentru fundatii este betonul, dar este nevoie de beton special pentru cladiri rezistente. Cel mai des folosit pentru acest tip de constructie este betonul B100, care are o rezistenta mai mare si este folosit pentru plansee si plinte. Pentru fundatiile armate, care asigura o capacitate portanta mai buna, se poate alege betonul de calitate B150.
Avantajele utilizarii betonului sunt ca poate fi preparat de catre dumneavoastra cu ajutorul unei betoniere si este accesibil. In plus, este posibil sa se pregateasca exact cantitatea necesara si sa se controleze toate ingredientele adaugate in amestec.
Cel mai bun material de constructii pentru structura unei cladiri
BCA-ul
Unul dintre materialele care este adesea ales de profesionistii in constructii. In primul rand, betonul are o greutate redusa. Prin urmare, este mai usor de lucrat cu el si este mai putin incarcat pe fundatie. In plus, este rezistent la foc, are o conductivitate electrica scazuta, este compact si isi pastreaza proprietatile chiar si atunci cand este expus la factori extremi.
BCA-ul este o alegere economica, dar si una ecologica. Acest material este cunoscut pentru proprietatile sale ridicate de izolare termica, ceea ce il face o alegere ideala pentru reducerea consumului de energie si mentinerea unei temperaturi constante in interiorul casei.
Caramida
Caramizile, un material de constructie ieftin si usor de gasit, sunt, de asemenea, o alegere buna pentru construirea structurilor caselor. Exista o gama larga de caramizi disponibile, care variaza in functie de forma, proprietati de izolare si rezistenta. Caramizile sunt catalogate ca materiale ecologice, deoarece sunt fabricate din materiale complet naturale si reciclabile.
Cel mai bun material de constructie pentru acoperisuri
Un material durabil care ofera toata protectia necesara pentru acoperis este tigla ceramica. Acestea sunt destul de accesibile, au un aspect placut si asigura o izolare fonica si termica de calitate. O optiune mai usor de manevrat si de instalat sunt tiglele metalice, care sunt mai accesibile si au o durata de viata mai lunga. Din pacate, acestea nu ofera la fel de multa izolare ca materialele ceramice, dar puteti obtine rezultate mai bune atunci cand instalati tigle metalice mai mici pentru acoperis.
Concluzie
Construirea unei case sau a unei cladiri implica multa munca si multa informare. Trebuie sa fiti foarte atenti in alegerea materialelor care vor fi folosite si este bine sa cunoasteti multe informatii si sa va consultati cu mai multi specialisti pentru a alege cele mai bune materiale de constructii.
Sigur ca fiecare material are avantajele si dezavantajele sale. Dar cu o informare corecta puteti face ca unele dezavantaje sa fie transformate in avantaje pentru dumneavoastra.